بازدید کارشناسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و جهاد کشاورزی از مزارع پرورش مورینگا در جاسک انجم شد.
بازدید کارشناسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و جهاد کشاورزی از مزارع پرورش مورینگا در جاسک انجم شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان؛ گونه درختی کشت شده مورینگا اولیفرا(Moringa oliefra ) بوده که گونه بومی استان هرمزگان نمی باشد، در حالی که گونه بومی منطقه دراستانهای هرمزگان و سیستان وبلوچستان، گز روغني یا مورینگا پرگرینا (Moringa peregrina (Forssk). Fiori) بوده که به طور طبیعی در استان¬های بلوچستان(تنگه سرحه، نيك شهر، بنت، دهان، دسك و فنوج) و بشاگرد هرمزگان رويش دارد.
در عرصه مورد بازدید حدود 274 اصله نهال مورینگا اولیفرا در وسعتی کمتر از نیم هکتار کشت شده بود نه 50 هکتار.
گیاه Moringa oleifera در استان هرمزگان غیر بومی بوده که بر اساس بررسی منابع علمی خارجی این گیاه در مناطق با بارندگی بین 250 تا 3000 میلیمتر، ارتفاع 600 تا 1000 متر، دمای بین 35-25 درجه سانتیگراد، خاکهای اسیدی و بافت خاک لومی، شنی یا شنی- لومی امکان کشت دارد که هیچ کدام از شرایط فوق در استان هرمزگان و منطقه مورد نظر وجود ندارد لذا با توجه به کمبود آب و خشکسالی در استان هرمزگان، کاشت وسیع و بدون مطالعه گونه غیر بومیMoringa oleifera توصیه نمی¬گردد. همچنین با استناد به نتایج طرح تحقیقاتی "جنگلکاری و احیاء رویشگاه گازرخ در استان سیستان و بلوچستان " که در سال 1389 در ایستگاه تحقیقات بمپور زیر نظر موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع صورت گرفت،کشت آزمایشی 80 پایه گونه غیر بومی مورینگا ( Moringa oleifera ) به دلایلی همچون نیاز آبی بالا و بروز بیماری و آفات موفقیت آمیز نبوده است.
لازم به ذکر است گونه بومی گازرخ یا Moringa peregrina به¬صورت جنگل¬های طبیعی در منطقه بشاگرد استان رویش دارد. نظر به اینکه گونه بومی گازرخ از گونه¬های ارزشمند داروئی، اقتصادی و صنعتی استان می-باشد لذا این مرکز زیر نظر موسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع کشور طرح¬های تحقیقاتی متعددی بر روی آن انجام داده است و طبق نتایج حاصل گونه بومی به دلیل نیاز آبی بسیار کمتر و سازگاری بالا با شرایط منطقه جهت کاشت به ¬صورت وسیع در استان¬های هرمزگان و سیستان و بلوچستان قابل توصیه می باشد.
با توجه به وجود گونه بومی در منطقه کشت گونه غیربومی در مساحت وسیع می تواند باعث انتقال آفات و امراضی نظیر Cercospora spp ، Septoria lycopersici و Alternaria solani (Sauveur et al., 2010) به منطقه گردد و گونههای بومی را در معرض خطر قرار دهد.
با توجه به نتایج طرح¬های تحقیقاتی صورت گرفته توسط همکاران این مرکز و موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع، این مرکز آمادگی خود را برای ارائه مشاوره جهت کشت وسیع گونه بومی گازرخ (Moringa peregrina) و کشت آزمایشی و محدود گونه غیربومی اعلام می دارد .